Filtry

Wyczyść
  • Kategorie specjalne

  • Kondygnacje

      • Dodatkowe cechy

  • Garaż

        Liczba stanowisk

        Usytuowanie

      • Więcej (1)

  • Powierzchnia użytkowa

  • Pomieszczenia

        Pokoje (bez salonu)

      • do 2
      • 3
      • 4
      • 5
      • 6 +

        Garderoby

      • 1
      • 2
      • 3 +

        Łazienki (z toaletami)

      • 1
      • 2
      • 3
      • 4 +

        Dodatkowe

  • Dach

    • Więcej (4)

        Dodatkowe cechy

  • Wymiary działki

      Szerokość

    • m
    • Długość

    • m
      • Dodatkowe cechy

      • Więcej (1)

  • Konstrukcja

  • Typ zabudowy

  • Kąt nachylenia dachu

    • °
  • Wysokość budynku

    • m
  • Energooszczędność

  • Styl

    • Więcej (2)

  • Dodatkowe elementy

    • Więcej (2)

Projekty kuchni letnich (19)

Zdjęcie 1 projektu KL16 szkielet drewniany kuchnia letnia/bud. gospodarczy SLN2621
KL16 szkielet drewniany kuchnia letnia/bud. gospodarczy

Powierzchnia użytkowa: 18,13 m²

Pokoje (bez salonu): 0

Łazienki + toalety: 1

Stanowiska garażowe: 0

Cena projektu:

1 400 zł

Zdjęcie 1 projektu KL16 kuchnia letnia/bud. gospodarczy SLN2620
KL16 kuchnia letnia/bud. gospodarczy

Powierzchnia użytkowa: 16,33 m²

Pokoje (bez salonu): 0

Łazienki + toalety: 1

Stanowiska garażowe: 0

Cena projektu:

1 400 zł

Zdjęcie 1 projektu KL17 szkielet drewniany kuchnia letnia/ bud. gospodarczy SLN2619
KL17 szkielet drewniany kuchnia letnia/ bud. gospodarczy

Powierzchnia użytkowa: 26,72 m²

Pokoje (bez salonu): 0

Łazienki + toalety: 1

Stanowiska garażowe: 0

Cena projektu:

1 500 zł

Zdjęcie 1 projektu KL15 kuchnia letnia SLN2616
KL15 kuchnia letnia

Powierzchnia użytkowa: 16,88 m²

Pokoje (bez salonu): 0

Łazienki + toalety: 1

Stanowiska garażowe: 0

Cena projektu:

1 400 zł

Zdjęcie 1 projektu KL15 szkielet drewniany kuchnia letnia SLN2615
KL15 szkielet drewniany kuchnia letnia

Powierzchnia użytkowa: 17,42 m²

Pokoje (bez salonu): 0

Łazienki + toalety: 1

Stanowiska garażowe: 0

Cena projektu:

1 400 zł

Zdjęcie 1 projektu KL17 kuchnia letnia/ bud. gospodarczy SLN2618
KL17 kuchnia letnia/ bud. gospodarczy

Powierzchnia użytkowa: 24,47 m²

Pokoje (bez salonu): 0

Łazienki + toalety: 1

Stanowiska garażowe: 0

Cena projektu:

1 500 zł

Zdjęcie 1 projektu KL8 Kuchnia letnia / Bud. gospodarczy SLN2156
KL8 Kuchnia letnia / Bud. gospodarczy

Powierzchnia użytkowa: 38,28 m²

Pokoje (bez salonu): 0

Łazienki + toalety: 1

Stanowiska garażowe: 0

Cena projektu:

1 600 zł

Zdjęcie 1 projektu KL14 Kuchnia letnia / Budynek gospodarczy SLN2392
KL14 Kuchnia letnia / Budynek gospodarczy

Powierzchnia użytkowa: 36,65 m²

Pokoje (bez salonu): 1

Łazienki + toalety: 1

Stanowiska garażowe: 0

Cena projektu:

1 600 zł

Zdjęcie 1 projektu KL12 Kuchnia Letnia / Bud. gospodarczy SLN2166
KL12 Kuchnia Letnia / Bud. gospodarczy

Powierzchnia użytkowa: 43,12 m²

Pokoje (bez salonu): 0

Łazienki + toalety: 1

Stanowiska garażowe: 0

Cena projektu:

1 600 zł

Zdjęcie 1 projektu KUCHNIA LETNIA WRD2443
KUCHNIA LETNIA

Powierzchnia użytkowa: 10,90 m²

Pokoje (bez salonu): 0

Łazienki + toalety: 0

Stanowiska garażowe: 0

Cena projektu:

990 zł

Zdjęcie 1 projektu KL2 Kuchnia letnia / Bud. gospodarczy SLN2147
KL2 Kuchnia letnia / Bud. gospodarczy

Powierzchnia użytkowa: 25,28 m²

Pokoje (bez salonu): 0

Łazienki + toalety: 1

Stanowiska garażowe: 0

Cena projektu:

1 400 zł

Zdjęcie 1 projektu KL5 Kuchnia letnia / Bud. gospodarczy SLN2153
KL5 Kuchnia letnia / Bud. gospodarczy

Powierzchnia użytkowa: 20,85 m²

Pokoje (bez salonu): 0

Łazienki + toalety: 1

Stanowiska garażowe: 0

Cena projektu:

1 400 zł

Zdjęcie 1 projektu KL6 Kuchnia letnia / Bud. gospodarczy SLN2154
KL6 Kuchnia letnia / Bud. gospodarczy

Powierzchnia użytkowa: 21,22 m²

Pokoje (bez salonu): 0

Łazienki + toalety: 1

Stanowiska garażowe: 0

Cena projektu:

1 500 zł

Zdjęcie 1 projektu KL9 Kuchnia letnia / Bud. gospodarczy SLN2157
KL9 Kuchnia letnia / Bud. gospodarczy

Powierzchnia użytkowa: 31,33 m²

Pokoje (bez salonu): 0

Łazienki + toalety: 1

Stanowiska garażowe: 0

Cena projektu:

1 500 zł

Zdjęcie 1 projektu KL2 szkielet drewniany kuchnia letnia SLN2482
KL2 szkielet drewniany kuchnia letnia

Powierzchnia użytkowa: 25,87 m²

Pokoje (bez salonu): 0

Łazienki + toalety: 1

Stanowiska garażowe: 0

Cena projektu:

1 500 zł

Bezpłatna prezentacja projektów

Potrzebujesz rekomendacji specjalnie dla Ciebie?
Zamów prezentację z portfolio projektów, dopasowanych do Twoich potrzeb
Zamów bezpłatnie
Zdjęcie 1 projektu KL11 Kuchnia letnia / Bud. gospodarczy SLN2158
KL11 Kuchnia letnia / Bud. gospodarczy

Powierzchnia użytkowa: 37,17 m²

Pokoje (bez salonu): 0

Łazienki + toalety: 1

Stanowiska garażowe: 0

Cena projektu:

1 600 zł

Zdjęcie 1 projektu KL3 Kuchnia letnia / Bud. gospodarczy SLN2152
KL3 Kuchnia letnia / Bud. gospodarczy

Powierzchnia użytkowa: 26,86 m²

Pokoje (bez salonu): 0

Łazienki + toalety: 1

Stanowiska garażowe: 0

Cena projektu:

1 600 zł

Zdjęcie 1 projektu KL10 Kuchnia letnia / Bud. gospodarczy SLN2151
KL10 Kuchnia letnia / Bud. gospodarczy

Powierzchnia użytkowa: 41,95 m²

Pokoje (bez salonu): 0

Łazienki + toalety: 1

Stanowiska garażowe: 0

Cena projektu:

1 600 zł

Zdjęcie 1 projektu KL7 Kuchnia letnia / Bud. gospodarczy SLN2155
KL7 Kuchnia letnia / Bud. gospodarczy

Powierzchnia użytkowa: 21,79 m²

Pokoje (bez salonu): 0

Łazienki + toalety: 1

Stanowiska garażowe: 0

Cena projektu:

1 500 zł

Projekty kuchni letnich - czym jest kuchnia letnia?

Nasze projekty kuchni letnich pomogą Ci zrealizować marzenie o wyjątkowym miejscu rekreacyjnym w ogrodzie, w którym możesz gotować, smażyć, grillować i przede wszystkim biesiadować w gronie bliskich w otoczeniu pięknej zieleni. 

Kuchnia letnia to niewielki, osobny budynek usytuowany na terenie posesji, który z założenia ma służyć do przygotowywania i spożywania potraw. Jak sama nazwa wskazuje, wykorzystuje się go głównie w okresie letnim. Konstrukcja takiego obiektu może mieć charakter otwarty lub zamknięty. W pierwszym przypadku przypomina wiatę lub altanę, natomiast w drugim miniaturowy dom mieszkalny, w którym znajduje się jadalnia z aneksem kuchennym, a także WC i opcjonalnie dodatkowe pomieszczenie gospodarcze. 

Tradycja wznoszenia kuchni letnich w Polsce

W ostatnich latach zapanowała moda na kuchnie letnie w ogrodzie, choć tak naprawdę ich wznoszenie ma bardzo długą tradycję. W Polsce tego rodzaju budynki budowano głównie na wsiach, obok innych pomieszczeń gospodarczych. Służyły one do przygotowywania i jadania posiłków dla ludzi wracających z pola. Chodziło o to, by nie wchodzić w brudnej odzieży i zanieczyszczonym obuwiu do domu. Osobne kuchnie w gospodarstwach wiejskich służyły również do obróbki mięsa po świniobiciu lub polowaniu, przygotowywania jedzenia dla zwierząt, czy też przetworów na zimę. 

Dzisiaj o projekt kuchni letniej pytają najczęściej osoby, które pragną stworzyć w ogrodzie wyjątkowe miejsce do spędzania czasu podczas ciepłych miesięcy. Bardzo często są to także budynki mające pełnić konkretne funkcje – np. przydomowej wędzarni.

Kuchnie ogrodowe na świecie

Ogrodowe kuchnie zewnętrzne spotkać można także w innych krajach i to niemal na całym świecie. Ich wyposażenie i aranżacja w dużej mierze zależą od lokalnych tradycji kulinarnych oraz klimatu. 

W krajach anglosaskich np. Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii „outdoor kitchen” są z reguły miejscem służącym do organizowania tradycyjnego barbecue (BBQ) i garden party. Zwykle mają konstrukcję otwartą i są zlokalizowane przy basenie lub przy domowym tarasie. 

Z kolei w krajach śródziemnomorskich ze względu na sprzyjający klimat kuchnie letnie wykorzystywane są przez znaczną część roku jako główne miejsce do przyrządzania i jadania posiłków, dlatego są wyposażone w porządne paleniska i piece oraz stoły dla dużej liczby osób. We Włoszech i Grecji miejsca takie pomagają kultywować tradycje biesiadowania, które trwa nieraz do późnych godzin nocnych. 

W krajach o chłodniejszym klimacie takich jak Polska, Rosja, Niemcy, czy Szwecja, częściej buduje się kuchnie ogrodowe o zamkniętej konstrukcji, z których można korzystać bez przeszkód od wiosny do jesieni bez względu na pogodę. 

Letnia kuchnia jako ozdoba domu i funkcjonalne pomieszczenie

Współczesna letnia kuchnia w niczym nie przypomina dawnych pomieszczeń gospodarczych spotykanych na wsiach. Choć wciąż jest to niewielki budynek o powierzchni użytkowej około 30 m2, jest znacznie bardziej komfortowy, ma ciekawszą architekturę i potrafi być efektowną ozdobą posesji. Duży wybór projektów pozwala dopasować taki obiekt idealnie do stylistyki domu, a także pięknie wkomponować go w przestrzeń ogrodu. 

W Polsce ze względu na klimat najchętniej wybierane są projekty kuchni letnich przewidujące część jadalną zarówno wewnątrz budynku, jak i na zewnątrz. Obiekty takie mają więc przestronne wnętrze obejmujące kuchnię oraz biesiadzisko (zwykle przypomina on mini salon), a także są wyposażone w taras lub werandę. 

Charakterystyczną cechą takich obiektów są panoramiczne okna, które są nie tylko efektowne, ale przede wszystkim mają za zadanie naturalnie doświetlić i ogrzać wnętrze promieniami słońca oraz zapewnić biesiadującym w środku osobom piękny widok na zieleń w ogrodzie. Taras służy natomiast do spożywania posiłków na świeżym powietrzu podczas sprzyjających warunków atmosferycznych. Może być zadaszony lub nie. Często otoczony jest ozdobną pergolą oraz wyposażony w wygodne meble, grill, palenisko, a nawet jacuzzi. 

Projektanci starają się również zapewnić kuchniom letnim funkcjonalność przystosowaną do współczesnych potrzeb użytkowników. Z tego względu budynki takie są z reguły mają instalację:

  • elektryczną – jest ona niezbędna do oświetlenia wnętrza oraz podłączenia urządzeń kuchennych np. ekspresu do kawy, kuchenki elektrycznej, czy zmywarki,
  • wodno-kanalizacyjną - zapewnia dostęp do bieżącej wody, a także umożliwia montaż toalety. 

Niektóre projekty przewidują także dodatkowe pomieszczenia służące np. do przechowywania mebli ogrodowych czy opału. 

Jakie projekty letnich kuchni znajdziesz w naszej kolekcji?

Extradom znajdziesz projekt letniej kuchni w kilkunastu różnych wariantach do wyboru. Wśród naszych propozycji są zarówno najprostsze konstrukcje o niewielkiej powierzchni i niewymagające pozwolenia na budowę, jak również bardziej rozbudowane obiekty o powierzchni użytkowej przekraczającej nawet 40 m2. Poszczególne projekty różnią się nie tylko wielkością, ale przede wszystkim architekturą i funkcjonalnością. 

Jeżeli szukasz pomysłu na kuchnię letnią w nowoczesnym stylu, zwróć uwagę na przykład na projekty KL2 i KL5. W obu przypadkach są to budynki o prostej bryle (jeden z dachem jednospadowym, drugi z dachem płaskim) z efektownymi dużymi przeszkleniami i pięknymi pergolami zdobiącymi tarasy. Ze względu na sposób zadaszenia obiekty będą dobrze się prezentować nawet na małej posesji, a także w sąsiedztwie domów parterowych. Obie kuchnie mają stosunkowo niewielką powierzchnię użytkową (20-25 m2), a mimo to mieszczą wiele funkcjonalnych pomieszczeń – oprócz biesiadziska, aneksu kuchennego i WC przewidziano w nich miejsce na spiżarnię, czy skład opału. 

Wśród naszych propozycji jest także coś dla wielbicieli tradycyjnego stylu w budownictwie. Klasyczne kuchnie letnie z dachem dwuspadowym będą doskonale korespondować z budynkami rodzinnymi o podobnej bryle i stylistyce. Na niewielkiej działce sprawdzą się proste obiekty o podstawowej funkcjonalności. Przykładem może być malutki budynek o powierzchni zaledwie 16 m2 według projektu KL15, który może służyć jako praktyczne miejsce do przyrządzania posiłków serwowanych w ogrodzie, w altanie lub na przydomowym tarasie. 

Z kolei kuchnia ogrodowa KL8 to bardzo przestronny obiekt o powierzchni 38 m2, w którego wnętrzu znalazło się miejsce na komfortowy salon z aneksem kuchennym, pomieszczenie gospodarcze oraz WC. Atutem projektu jest także duży taras ocieniony ozdobną pergolą, na którym projektant przewidział nawet miejsce na jacuzzi. To idealne miejsce do przyjmowania gości, a także spędzania wolnego czasu w większym gronie rodzinnym.

Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi projektami – wśród nich coś dla siebie znajdą także miłośnicy stylu śródziemnomorskiego oraz skandynawskiego minimalizmu. Mamy projekty kuchni letnich murowanych i w technologii szkieletu drewnianego, z tarasem lub werandą, a także obiektów o różnej funkcjonalności – zarówno tych reprezentacyjnych z salonem, jak też tych służących przede wszystkim do przyrządzania posiłków. 

Projekt letniej kuchni bez pozwolenia - co mówią przepisy prawa budowlanego?

Jeśli chodzi o przepisy, letnia kuchnia może być wzniesiona bez pozwolenia na budowę, o ile jej powierzchnia zabudowy nie przekracza 35 m2. Taki budynek wymaga jedynie zgłoszenia do starosty (należy to zrobić na co najmniej 21 dni przed rozpoczęciem robót), ale przy spełnieniu dodatkowych warunków – m.in. gdy na działce znajdują się maksymalnie dwa obiekty tego typu na każde 500 m2 (wliczają się w to m.in. ganki, oranżerie, ogrody zimowe), a kuchnia jest budynkiem wolnostojącym i parterowym. 

Większe obiekty, czyli powyżej 35 m2 wymagają pozwolenia na budowę, a więc także profesjonalnego projektu. 

Przed realizacją inwestycji należy sprawdzić miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego oraz uwzględnić ogólne wymagania dotyczące zachowania odpowiednich odległości od granicy działki. 

Letnia kuchnia - gdzie ją wybudować?

Letnia kuchnia w ogrodzie sprawdzi się zarówno na posesji na wsi, jak i w mieście. Warunkiem jest posiadanie odpowiedniej działki, na której taki obiekt będzie spełniał swoje funkcje i będzie można go wznieść w zgodzie z przepisami.

Lokalizacja obiektu w dużej mierze zależy od samego jego wyposażenia oraz funkcji, jakie ma spełniać. Niewielka letnia kuchnia ogrodowa mająca pełnić funkcje zadaszonego grilla lub wędzarni może być umiejscowiona w zasadzie w każdej części działki. Umiejscowienie większych obiektów zamkniętych należy natomiast dobrze przemyśleć np. pod kątem kosztów i możliwości doprowadzenia instalacji elektrycznej i wody do budynku, a także odprowadzania ścieków. Należy także wziąć pod uwagę ogólne zagospodarowanie terenu i aranżację ogrodu. 

Najlepiej, jeśli letnia kuchnia przy domu usytuowana jest w głębi działki, ale w taki sposób, by komunikacja między nią a budynkiem mieszkalnym była możliwie jak najłatwiejsza – chodzi o zapewnienie sobie wygody w przemieszczaniu się oraz przenoszeniu potrzebnych rzeczy np. produktów spożywczych. 

Bez względu na konstrukcję budynek kuchni letniej powinien stać w miejscu o umiarkowanym nasłonecznieniu. Zbyt duże zacienienie może powodować, że wewnątrz obiektu będzie panował nieprzyjemny chłód i wilgoć. Z kolei nadmierny dopływ promieni słonecznych latem sprawi, że niewielki budynek (zwłaszcza ten o dużych przeszkleniach) będzie bardzo szybko się nagrzewał i powodował dyskomfort dla osób przebywających w jego wnętrzu. W praktyce oba problemy rozwiązuje się w dość prosty sposób poprzez wykorzystanie przenośnych urządzeń – latem klimatyzatorów, natomiast jesienią i zimą np. grzejników olejowych. 

Najłatwiejsze zaplanowanie letniej kuchni na działce mają właściciele dużych parceli poza miastem, gdzie występuje stosunkowo niewielka gęstość zabudowań. Należy bowiem pamiętać, że budynki wyposażone w grille, wędzarnie lub piece węglowe emitują dym, który nie powinien docierać do okien okolicznych domów. 

Projekt kuchni letniej - kogo może zainteresować?

W polskich warunkach klimatycznych najlepiej sprawdzają się zamknięte kuchnie letnie, ponieważ te otwarte (w formie altan i wiat) można wykorzystywać wyłącznie podczas ciepłych i suchych dni. W Polsce największe opady występują od maja do września, czyli w najcieplejszym okresie, kiedy najczęściej chcemy korzystać z przydomowego ogrodu. Zamknięty budynek skutecznie chroniący przed zewnętrznymi warunkami atmosferycznymi jest więc najlepszym rozwiązaniem, ponieważ można z niego korzystać nawet podczas mniej sprzyjającej aury. 

Budowa takiego obiektu nie jest tania, ale należy ją traktować jako inwestycję na lata, która podniesie wartość całej nieruchomości. Z pewnością podstawą jest dobry projekt kuchni letniej, który odpowie na wszystkie potrzeby jej przyszłych użytkowników, zarówno pod względem funkcjonalności, jak i kosztów inwestycji. 

Na projekt kuchni letniej decydują się przede wszystkim osoby, które lubią spędzać czas we własnym ogrodzie oraz chętnie wykorzystują go do spotkań towarzyskich i rodzinnych. Bardzo często są to właściciele pięknie położonych posesji poza miastem (np. przy lesie lub w pobliżu jeziora), którzy po latach spędzonych w mieście odkrywają uroki wiejskiego życia na łonie natury. 

Dla wielu osób kuchnia letnia jest najlepszym miejscem do realizacji pasji kulinarnych – w obiekcie takim można zainstalować nie tylko kuchenkę i grill, ale także wędzarnię, piec chlebowy, czy kocioł warzelny do wyrobu domowego piwa. 

Warto też zwrócić uwagę na względy estetyczne. Dostępne w katalogu Extradom projekty kuchni letnich do ogrodu to bardzo stylowe budynki, dzięki którym posesja może wiele zyskać na atrakcyjności oraz prestiżu. 

Projekty letnich kuchni - kiedy warto zdecydować się na letnią kuchnię?

Budowę kuchni letniej warto zaplanować równocześnie z budową domu, a przynajmniej przed aranżacją ogrodu. Dzięki temu można uniknąć bałaganu na posesji, szczególnie przy doprowadzaniu wody i elektryczności do budynku. Jest to też dobre rozwiązanie pod innym względem – można zamówić projekt kuchni letniej razem z projektem domu, tak aby oba budynki współgrały ze sobą idealnie pod względem architektonicznym i były optymalnie umiejscowione na działce. W Extradom proponujemy pod tym względem profesjonalną pomoc polegającą na analizie działki oraz dopasowaniu do niej najlepszych projektów

Na co zwrócić uwagę wybierając projekt kuchni letniej?

W Extradom znajdziesz bardzo zróżnicowane projekty kuchni letnich, dlatego z łatwością wybierzesz spośród nich ten spełniający wszystkie Twoje potrzeby – zarówno pod względem estetyki, jak i funkcjonalności. 

Przeglądając poszczególne propozycje, zwróć uwagę na następujące kwestie:

  • powierzchnia zabudowy – jeśli chcesz uniknąć formalności związanych z uzyskaniem pozwolenia na budowę, wybierz projekty obiektów nieprzekraczających 35 m2 powierzchni zabudowy (nie jest to pojęcie tożsame z powierzchnią użytkową),
  • rozkład pomieszczeń – każdy projekt przewiduje miejsce na kuchnie, natomiast opcjonalnie w budynku może znaleźć się miejsce także na jadalnię (biesiadzisko), WC (lub łazienkę) oraz dodatkowe pomieszczenia gospodarcze np. spiżarnię, czy skład drewna,
  • minimalna długość i szerokość działki – podstawowy parametr, od którego zależy możliwość wykorzystania danego projektu w ogrodzie, 
  • technologia budowy – projekty przewidują wykorzystanie różnych rozwiązań i materiałów (m.in. lekki szkielet drewniany, pustaki ceramiczne, gazobeton), które mają wpływ na koszty budowy oraz parametry techniczne budynku.

Projekt kuchni letniej powinien być także dopasowany do warunków zabudowy działki, uwzględniać specyfikę ukształtowania terenu oraz zagospodarowania ogrodu. 

Czy budowa letniej kuchni to dobre rozwiązanie?

Kuchnia letnia w ogrodzie jest doskonałym rozwiązaniem w przypadku, gdy rzeczywiście będzie wykorzystywana do celu, w jakim została wzniesiona, czyli do przyrządzania posiłków oraz organizowania spotkań towarzyskich. W szczególności warto o nim pomyśleć, jeśli przy domu nie ma dużego tarasu, albo rozkład pomieszczeń w budynku mieszkalnym utrudnia swobodny dostęp do domowej kuchni bezpośrednio z ogrodu. 

Kuchnię ogrodową można wyposażyć w różne urządzenia – np. duży grill gazowy, piec na drewno, czy wędzarkę, co ułatwia przyrządzanie wielu potraw, których przygotowanie w domowej kuchni byłoby trudne lub wręcz niemożliwe. Wiele osób wykorzystuje go także do smażenia ryb, czy gotowania innych dań wydzielających intensywne zapachy, aby uchronić przed nieprzyjemną wonią wnętrze mieszkania (jest to szczególnie doceniane przez właścicieli domów z kuchnią otwartą na salon). 

Warto także zauważyć, że letnia kuchnia może być wykorzystana również poza sezonem jako pomieszczenie do przechowywania np. mebli ogrodowych. 

Projekty letnich kuchni - wady i zalety

Jeżeli Twoim marzeniem jest letnia kuchnia, projekty dostępne w Extradom pomogą Ci je zrealizować. Zanim jednak zdecydujesz się na budowę takiego budynku w ogrodzie, poznaj najważniejsze zalety i wady tego rozwiązania.

Zalety letniej kuchni:

  • atrakcyjne miejsce rekreacyjne w ogrodzie o wielu funkcjach – do gotowania, grillowania, przyjmowania gości, spotkań rodzinnych itp.,
  • możliwość montażu różnych urządzeń: grilla, pieca, wędzarni itp.,
  • połączenie funkcji altany ogrodowej z mini domkiem letniskowym,
  • efektowna ozdoba posesji.

Wady kuchni ogrodowej:

  • dość wysoki koszt inwestycji (sam koszt budowy to średnio kilkanaście tysięcy złotych),
  • w niektórych przypadkach konieczność uzyskania pozwolenia na budowę, 
  • koszty związane z utrzymaniem budynku – koszty remontów, energii, zabezpieczenia przed kradzieżą czy przed wilgocią w okresie zimowym. 

Zapraszamy do obejrzenia naszego katalogu obejmującego projekty kuchni letnich do ogrodu. Każdy z nich zawiera kompletną dokumentację, wszelkie rysunki techniczne, kosztorys oraz extra dodatki takie jak dziennik budowy, czy projekt architektury ogrodowej. W każdej chwili możesz także skorzystać z porady naszych ekspertów, którzy doradzą Ci wybór projektu do specyfiki działki i warunków jej zabudowy.