Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności

Doradzamy 7 dni w tygodniu. Pon.-pt. 8-21, sob.-niedz. 9-17

Zadzwoń! 71 715 20 60 lub

Jak urządzić ergonomiczną kuchnię zgodnie z zasadą trójkąta roboczego?

Jak urządzić ergonomiczną kuchnię zgodnie z zasadą trójkąta roboczego?

Zasadę trójkąta roboczego powinien znać każdy, komu marzy się kuchnia ergonomiczna, czyli zapewniająca wygodę podczas przyrządzanie posiłków. Jeżeli więc jesteś na etapie projektowania swojej wymarzonej kuchni, sprawdź, jak prawidłowo podzielić przestrzeń na strefy robocze i w jaki sposób rozstawić najważniejsze urządzenia AGD.

Ergonomiczna kuchnia — jak powinna wyglądać?

Przy planowaniu kuchni na etapie wyboru projektu domu większość z nas najwięcej czasu poświęca na wybór frontów meblowych, blatów, a także potrzebnego sprzętu. Są to bardzo ważne kwestie, jednak pomieszczenie, w którym przygotowuje się posiłki, powinno przede wszystkim być ergonomiczne. A co to jest ergonomia w kuchni? Słowo „ergonomia” wywodzi się z greki i oznacza „naukę o pracy”. Pojęcie to rozumiemy jako dostosowanie stanowiska pracy do jej charakteru, tak aby wykonywanie określonych czynności było łatwe, wygodne i bezpieczne.

Ergonomiczna kuchnia powinna zatem być urządzona w taki sposób, aby codzienne przyrządzanie w niej posiłków sprawiało jak najmniej wysiłku. Chodzi tu przede wszystkim o to, aby mieć zawsze „pod ręką” wszystkie potrzebne przyrządy, a także łatwy dostęp do urządzeń AGD. Ergonomia w kuchni wymaga więc zachowania określonych zasad dotyczących wysokości, na jakiej umieszczone są szafki i urządzenia AGD, a także odległości między nimi. Ważne jest również to, by odpowiednie ustawienie sprzętów ułatwiało wykonywanie czynności w odpowiedniej kolejności. Przy przygotowywaniu posiłków kolejność ta wygląda mniej więcej tak:

  • wyjęcie produktów z lodówki lub szafki (strefa zapasów),
  • obróbka produktów (strefa zmywania i blat roboczy)
  • gotowanie (strefa gotowania).

Ustawienie lodówki, kuchenki i zlewozmywaka według zasady trójkąta roboczego

Poruszanie się między najważniejszymi strefami można sobie ułatwić, aranżując przestrzeń wg zasady trójkąta roboczego. Polega ona na tym, że wymienione wyżej 3 najważniejsze strefy w kuchni powinny znajdować się w odpowiedniej odległości od siebie i tworzyć trójkąt. Na jego rogach powinny znajdować się kluczowe dla wszystkich stref urządzenia, czyli: lodówka, zlewozmywak oraz kuchenkaŁączna długość ramion trójkąta nie może być większa niż 7 metrów, a optymalne odległości między urządzeniami powinny być następujące:

  • od lodówki do zlewozmywaka od 1,2 do 2,1 m
  • od zlewozmywaka do kuchenki od 1,2 do 2,1 m
  • od kuchenki do lodówki od 1,2 do 2,7 m.

Choć nie zawsze mamy wpływ na powierzchnię poszczególnych pomieszczeń w mieszkaniu, warto wiedzieć, że ergonomiczna kuchnia wymiary idealne powinna mieć od 8 do 10 m2.

Jak urządzić ergonomiczną kuchnię zgodnie z zasadą trójkąta roboczego?

Trójkąt roboczy a kształt kuchni - o czym warto pamiętać?

Nietrudno zauważyć, że najprościej zrealizować trójkąt roboczy w kuchni z wyspą, gdzie na wyspie najczęściej umieszcza się blat roboczy z kuchenką lub zlewozmywakiem. Na przeciwległej ścianie umieszcza się natomiast rozbudowaną strefę przechowywania (lodówkę, szafki) i do wyboru – albo zlewozmywak, albo płytę grzewczą z piekarnikiem. Ergonomiczna kuchnia z wyspą to wygodne rozwiązanie, jednak nie zawsze możliwe do zrealizowania. Jak zatem zagospodarować pomieszczenie o innym układzie mebli zgodnie z regułą trójkąta?

Ergonomia w kuchni a kształt obudowy kuchennej - jaki wybrać?

Zasadę trójkąta roboczego można z powodzeniem zastosować w kuchniach o zabudowie w następujących układach:

  • zabudowa L – jest najczęściej stosowana w małych kuchniach; na dłuższej ścianie najczęściej ustawia się lodówkę oraz zlewozmywak, a na krótszej organizuje strefę gotowania,
  • zabudowa U – najczęściej stosowana jest w dużych kuchniach i pozwala na dość dużą dowolność w rozmieszczeniu poszczególnych stref,
  • zabudowa G – w tej zabudowie w strefie szafek najczęściej umieszcza się na jednej dłuższej ścianie zlewozmywak, na drugiej kuchenkę, natomiast lodówkę ustawia się w strefie niezabudowanej; najkrótszy odcinek zabudowy służy zwykle jako blat do jedzenia posiłków.

Zabudowa jednorzędowa niestety nie pozwala na stworzenie trójkąta roboczego. W układzie liniowym warto jednak postarać się o ergonomiczne ustawienie sprzętów. Optymalnie w centralnej części zabudowy powinien znaleźć się zlewozmywak oraz blat roboczy, natomiast na skrajnych końcach można ustawić lodówkę i kuchenkę.

Jak ustawić inne sprzęty zgodnie z zasadą trójkąta roboczego?

Pomimo że trójkąt roboczy w kuchni dotyczy lodówki, zlewozmywaka i kuchenki, warto pamiętać, że niezwykle ważną strefą jest również blat, na którym przygotowujemy produkty do dalszej obróbki termicznej (kroimy, szatkujemy, miksujemy itp.). Dobrze, jeśli blat ma minimum 80 cm długości i jest umieszczony jak najbliżej zlewu. Kuchnię wyposażamy także w inne urządzenia AGD oraz liczne szafki i szuflady do przechowywania. Jak je zatem ustawić, aby zachować zasady ergonomicznej kuchni? Oto garść podpowiedzi:

  • Zmywarka – chcąc zachować ergonomię w kuchni, należy ustawić to urządzenie w pobliżu zlewu, nie tylko ze względu na odpływ, ale także po to, aby móc łatwo przepłukać naczynia przed włożeniem ich do urządzenia,
  • kuchenka mikrofalowa – powinna znaleźć się w strefie gotowania np. w zabudowie nad piekarnikiem,
  • szuflada lub szafka z przyprawami – powinny być w pobliżu kuchenki, aby łatwo było doprawić potrawy w czasie gotowania,
  • kosze do segregacji odpadów – zwyczajowo umieszczamy je pod zlewozmywakiem, jednak warto pamiętać, że powinny być także w pobliżu blatu roboczego,
  • szafki do przechowywania suchych produktów spożywczych – optymalnie powinno się je ustawić w strefie przechowywania, a więc w pobliżu lodówki.

Jak urządzić ergonomiczną kuchnię zgodnie z zasadą trójkąta roboczego?

Jak urządzić nowoczesną kuchnię ergonomiczną?

W urządzeniu ergonomicznej kuchni pomagają dzisiaj same sklepy meblowe, które oferują bezpłatną pomoc w zaprojektowaniu zabudowy kuchennej lub udostępniają na swoich stronach wygodne aplikacje do samodzielnego zaplanowania przestrzeni. Wiele osób decyduje się jednak na zamówienie profesjonalnego projektu u architekta wnętrz, który zazwyczaj doskonale wie, jak powinna być urządzona funkcjonalna kuchnia.

Warto wiedzieć, że ergonomiczna kuchnia nie musi być droga. Zachowanie zasad trójkąta roboczego jest możliwe przy wykorzystaniu dotychczasowych sprzętów lub gotowej zabudowy kuchennej. Najlepsze efekty można jednak osiągnąć, zamawiając kuchnię na wymiar, która wiąże się z nieco wyższymi kosztami. Ten sposób aranżacji pozwala w sposób optymalny zagospodarować każdy centymetr przestrzeni, a także zaplanować układ sprzętów dokładnie według indywidualnych potrzeb.

W jakim stylu urządzić kuchnię ergonomiczną?

Ergonomia kuchni nie zależy od jej stylu, lecz od sposobu zaplanowania przestrzeni oraz rozstawienia poszczególnych sprzętów. Funkcjonalna może być zatem zarówno kuchnia klasyczna, jak i nowoczesna, czy stylu skandynawskim bądź prowansalskim . Warto jednak zauważyć, że na funkcjonalność pomieszczenia wpływ mają same meble, które mogą być wyposażone w praktyczne rozwiązania poprawiające ergonomię pracy np.:

  • szuflady z pełnym wysuwem,
  • szafki żaluzjowe,
  • uchylne fronty (otwierane do góry),
  • szafki otwierane na dotyk.

Takie funkcje mają z reguły meble nowoczesne i pewnie dlatego właśnie ten styl jest najczęściej wybierany do urządzania przestrzeni kuchennych. Warto o nich pomyśleć w szczególności, gdy marzy nam się mała ergonomiczna kuchnia. Zamawiając projekt, warto wspomnieć architektowi o naszych oczekiwaniach w kwestii funkcjonalności pomieszczenia oraz wyraźnie podkreślić, że ważna jest dla nas ergonomia w kuchni, a nie tylko jej atrakcyjna i modna aranżacja.

Jak urządzić ergonomiczną kuchnię zgodnie z zasadą trójkąta roboczego?

Kuchnia ergonomiczna - wady i zalety

Jeżeli zastanawiasz się, czy kuchnia ergonomiczna to rozwiązanie dla Ciebie, przedstawiamy w skrócie wszystkie jej najważniejsze zalety i wady.

Zalety:

  • łatwiejsze i szybsze przyrządzanie posiłków,
  • znacznie prostsze utrzymanie porządku w pomieszczeniu,
  • większy komfort i bezpieczeństwo podczas gotowania.

Wady:

  • konieczność kierowania się zasadą trójkąta roboczego przy ustawianiu sprzętów nawet w przypadku jej negatywnego wpływu na estetykę,
  • trudności w aranżacji niektórych pomieszczeń np. zbyt małych lub zbyt dużych kuchni, albo o nietypowym układzie ścian.

Autor artykułu

Podobne artykuły

Ogród i Taras
Wiata ogrodowa
Ściany, sufity, tynki
Panele ażurowe
Ogród i Taras
Wiata ogrodowa
Ściany, sufity, tynki
Panele ażurowe

Nowości w tej kategorii

Kuchnia
Matowe powierzchnie meblowe REHAU
29 września 2021 r. Partner .

Matowe powierzchnie meblowe REHAU – nowe możliwości i trendy w aranżacji wnętrz

Stylowe wnętrze jest jedną z najważniejszych wizytówek gospodarzy domu. Połąc...

Kuchnia
Okleina meblowa
23 września 2021 r. Diana Sulyma

Okleina meblowa – co warto wiedzieć o okleinie na meble?

Okleina meblowa pozwala na efektowne wykończenie szaf, komód, stołów oraz innych sprzętów używanych w domach. To tańsza al...

Kuchnia
Kuchnia rustykalna
24 sierpnia 2021 r. Diana Sulyma

Kuchnia rustykalna – jak urządzić kuchnię w stylu rustykalnym?

Kuchnia rustykalna jest jednym z trendów w aranżacji wnętrz w domach i mieszk...

Kuchnia
Okap kuchenny kominowy
26 lipca 2021 r. Adrianna Bartusik

Okap kuchenny kominowy – jaki wybrać i jak zamontować okap kuchenny kominowy?

Okap kuchenny kominowy pełni tę samą funkcję, co jego tradycyjny odpowiednik....

Kuchnia
Matowe powierzchnie meblowe REHAU
29 września 2021 r. Partner .

Matowe powierzchnie meblowe REHAU – nowe możliwości i trendy w aranżacji wnętrz

Stylowe wnętrze jest jedną z najważniejszych wizytówek gospodarzy domu. Połąc...

Kuchnia
Okleina meblowa
23 września 2021 r. Diana Sulyma

Okleina meblowa – co warto wiedzieć o okleinie na meble?

Okleina meblowa pozwala na efektowne wykończenie szaf, komód, stołów oraz innych sprzętów używanych w domach. To tańsza al...

Kuchnia
Kuchnia rustykalna
24 sierpnia 2021 r. Diana Sulyma

Kuchnia rustykalna – jak urządzić kuchnię w stylu rustykalnym?

Kuchnia rustykalna jest jednym z trendów w aranżacji wnętrz w domach i mieszk...

Kuchnia
Okap kuchenny kominowy
26 lipca 2021 r. Adrianna Bartusik

Okap kuchenny kominowy – jaki wybrać i jak zamontować okap kuchenny kominowy?

Okap kuchenny kominowy pełni tę samą funkcję, co jego tradycyjny odpowiednik....