Inteligentna lodówka zachowa świeżość żywności na dłużej
Według danych PROM każdego roku w Polsce marnuje się ok. 5 mln ton żywności. Każdy zepsuty owoc czy przeterminowany jogurt to pieniądze wyrzucane do kosza, więc przy obecnym poziomie inflacji warto szczególnie zadbać o to, aby jedzenie się nie psuło. Pomoże w tym odpowiednio dobrana lodówka.
Marka Haier zaprezentowała właśnie nowy model lodówki Multidoor 7 HCR7918EIMB, który dzięki zastosowanym technologiom pozwoli naprawdę inteligentnie zarządzać zapasami żywności, a co za tym idzie realnie oszczędzać.
Pij zdrową wodę, ale i oszczędzaj
Każda 1,5-litrowa butelka wody to koszt rzędu 2,50 zł. Zakładając, że każda osoba z 4-osobowej rodziny będzie piła jedną butelkę dziennie, to rocznie trzeba wydać na ten cel prawie 2 400 zł! Nie mówiąc już o kilogramach plastiku, które zostawia się później w koszu na śmieci.
Wybierając odpowiednią lodówkę, można bezpiecznie pić krystalicznie czystą wodę, idealnie schłodzoną i bez niepożądanego aromatu. Lodówka Multidoor 7 HCR7918EIMB jest bowiem wyposażona w innowacyjną technologię ABT Pro, która usuwa z chłodziarki i zamrażarki 99,9% bakterii. Dzięki czemu w urządzeniu nie tworzy się pleśń i nie ma nieprzyjemnych zapachów.
System ABT Pro rozkłada cząstki zapachów i bakterie na dwutlenek węgla i wodę, więc wciąż możesz pić chłodną, czystą wodę, ale bez konieczności kupowania wody w plastiku.
Ta sama technologia jest również wykorzystywana w kostkarce zamontowanej na drzwiach chłodziarki, więc można w każdej chwili uzupełnić mrożoną kawę, sok czy drinka o krystalicznie czyste kostki lodu i błyskawicznie się schłodzić.
Świeża żywność na dłużej
Odpowiednio wybrana lodówka pozwoli Ci także ograniczyć marnowanie jedzenia, bo pozostanie ono dłużej świeże i zdatne do spożycia. W modelu 7 HCR7918EIMB zostały zastosowane technologie Fresher Tens, a każdy obszar chłodziarki jest dostosowany do przechowywania w nim konkretnego rodzaju żywności.
Do szuflady Humidity Zone najlepiej włożyć świeże owoce i warzywa. Dzięki wykorzystaniu włókien roślinnych w membranie w szufladzie jest utrzymywana 90-procentowa wilgotność, co pozwala uniknąć kondensacji wody i przedwczesnemu psuciu żywności.
Źródło: Haier
Z kolei szuflada My Zone Plus daje możliwość personalizacji i dostosowania temperatury w niej panującej do przechowywanych artykułów, innej np. dla mięs, warzyw czy owoców.
Warto wiedzieć, że lodówka została wyposażona w system poziomego przepływu powietrza, a dysze znajdują się na każdej półce. Dzięki temu zapachy się nie mieszają i bezpiecznie można przechowywać blisko siebie np. ryby i sery.
Po zakupach umieściłeś mięso w lodówce, ale jednak nie chcesz go teraz przygotować, tylko wolisz zamrozić? Nie musisz przekładać go do zamrażarki. Strefa Switch Zone daje możliwość sterowania temperaturą w tym samym obszarze urządzenia. Pożądaną wartość ustawia się na wyświetlaczu na drzwiach, a dostępny zakres temperatur to od -18oC do +5oC.
Znanym sposobem na oszczędzanie energii, której lodówka potrzebuje do działania, jest rozmrażanie artykułów w jej wnętrzu. W tym przypadku z pomocą przychodzi nam Fresher Shield, która pozwala ustawić automatyczne rozmrażanie, które zapobiega przedostawaniu się ciepła na zewnątrz. Dzięki czemu nawet rozmrażana żywność zachowuje maksimum smaku i trwałości.
Warto więc korzystać z najnowocześniejszych technologii, nawet w przypadku takich urządzeń jak lodówka. Przekłada się to bowiem na realne oszczędności w domowym budżecie.
Artykuł sponsorowany.
Dodano: 11.08.2022 | Zaktualizowano: 11.08.2022
Autor artykułu
Zobacz profil
Zobacz inne artykuły tego autora